Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu Parfumul Vietii!: 06/09/13

Gem de capsuni

Pe net se gasesc mult retete.. Eu am facut gemul in felul urmator:
Pentru 6 kg capsuni am folosit zeama de la 2 lamai si 3,5 kg zahar.
Am spalat si curatat capsunile, am pus zaharul si zeama de la lamai pe ele si le-am lasat asa vre-o 4 ore (a trebuit sa plec de acasa). Cand m-am intors, le-am bagat la blender (pot fi zdrobite cu mixerul, masina de tocat sau orice alt ceva va trece prin cap), apoi le-am pus intr-o cratita si le-am lasat cu foc mic.
Din cand in cand am amestecat in el sa nu se lipeasca. Pe masura ce fierbe, scade si se inchide la culoare.
L-am lasat sa fiarba pana ce s-a ingrosat. Mi-am amintit ca mama incerca gemul pe farfurie. Adica punea putin pe o farfurie, il lasa sa se raceasca si inclina farfuria sa-i vada consistenta. Am incercat si asta.
Cand a ajuns la consistenta pe care am dorit-o (nici prea gros dar nici prea subtire, cam cum am crezut eu ca e bine sa mearga la clatite), am oprit focul, l-am lasat sa se raceasca un pic apoi l-am pus in borcane.




In teorie, acum ar fi trebuit sa infasor borcanele in ziar, sa le pun intr-o cratita pe care sa o umplu apoi cu apa si sa le bag in cuptor sa le dau in clocot. Cica asa se sterilizaza si iti rezista mai bine in timp (nu face mucegai). Eu nu am facut asa nici acum, nici acum 2 ani cand am facut gem de prune din care am si acum 2 borcane si nu au patit nimic. Se pare ca foarte importanta este si consistenta gemului: cu cat este mai gros cu atat rezista mai bine in timp, daca este subtire (mai lichid) face repede mucegai.

Pofta buna!