Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu Parfumul Vietii!: 12/01/14

Placinta de mere cu foaie frageda

Aveam o pofta teribila de placinta cu mere. Dar as fi vrut una ca cele pe care le mancam in copilarie. Cum foile din comert nu-mi plac, m-am hotarat sa fac eu o foaie frageda. Am avut ceva emotii dar mi-am luat inima in dinti si m-am apucat de treaba.
Am luat 2 kg mere pe care le-am curatat de coaja si le-am dat prin razatoarea mica. Am pus 6 linguri de zahar (cantitatea o puneti in functie de cat de dulce mancati si de cat dulci/acre sunt merele). Am pus un plic de zahar vanilat si putina esenta de vanilie si cca. o lingura rasa de scortisoara.  Anii trecuti puneam si nuci maruntite dar acum nu am avut asa ca merge si fara.
Acest amestec il puneti intr-un vas pe foc, la foc mediu si le caliti pana ce scade din zeama.
Am orit focul si am lasat compozitia sa se raceasca.
Intre timp, intr-un vas am pus 150 ml ulei, 150 ml apa, un plic praf de cot, un praf sare, 400 grame faina (eu am pus si un zahar vanilat si putina esenta de rom si probabil puteti pune si putin zahar).
Am framantat timp de cateva minute pana ce aluatul a devenit omogen, ca o plastelina moale. Nu necesita lasatul la dospit/ sau sa se odihneasca cum se mai spune.
Acest aluat l-am impartit in doua parti egale. Am presarat faina pe masa si am intins prima foaie. Ca sa fie cat tava de mare, foaia a iesit foarte subtire. Am pus prima foaie in tava si am acoperit-o cu un strat subtire de pesmet.
Peste acest strat am us compozitia de mere calite, le-am intins uniform, apoi m-am apucat de intins si foaia a-2-a. Am pus-o in tava peste compozitie, apoi cu ajutorul unei furculite cu dintii subtiri am intepat aluatul din loc in loc. Poate fi folosita si o scobitoare sau alta ustensila ascutita.

Am pus placinta in cuptorul incalzit in prealabil si am lasat-o aproximativ 40 min la foc mediu. Cand a fost gata, am scos-o din cuptor, am pulverizat putina apa pe ea si am acoperit-o cu un prsop gros. Am lasat-o sa se raceasca asa apoi am taiat-o. In loc sa o stropiti, puteti sa o acoperiti cu un prosop umed.

La final foaia are undeva la 6mm grosime si se pastreaza frageda si cateva zile. La mine a fost devorata pe masura ce o taiam asa ca am apucat sa salvez doar doua bucatele pentru poza finala.

Sa aveti pofta!
Pentru ca iarna si-a intrat in drepturi, am crosetat si un fular din acril sa incalzeasca gatul si nasul. 
Sa ne bucuram de zapada!
Cod F1

Pret 65 lei