Blat: - 400 g biscuiti
- 150-200 g unt topit
Crema: - 600 g crema de branza/ mascarpone (eu am folosit branza dulce)
- 500 ml frisca lichida
- 150-200 g zahar pudra
- 100 ml apa rece
- 100 ml lapte fierbinte
- 20 g gelatina
- seminte de la o pastaie de vanilie (eu am folosit esenta de vanilie)
- fructe pentru decor
Glazura: - 300 g fructe proaspete/congelate
- 100 ml apa
- 3 linguri zahar
- 10 g gelatina
Mod de prearare:
Pentru blat am pisat biscuitii apoi am peste ei untul topit si am amestecat cu furculita pana s-a omogenizat (combozitita a ajuns la consistenta nisipului umed). Eu am mai adaugat si putina esenta si zahar vanilat.
De la o tava cu peretii detasabili, am luat doar peretii si i-am pus pe o farfurie intinsa. Am pus compozitia in tava apoi am presat si nivelat cu fundul unui pahar. Nu presati prea tare pentru ca va deveni blatul cam taricel si greu de taiat, desi si asta se rezolva daca il lasati 30 minute la temperatura camerei inainte sa-l taiati. Blatul este gata sa stea la frigider cat facem crema.
Sa ne apucam de crema! Pentru inceput punem gelatina in apa rece si o lasam 10 minute sa se inmoaie.
Pentru moment uitam de aceasta copozitie. Intr-un vas amestecam crema de branza, zaharul vanilat si semintele de la pastaia de vanilie si le mixam foarte bine.
Adaugam treptat frisca lichida timp in care mixam continuu. Dupa ce am incorporat toata frisca, mixam la viteza mare timp de 5-6 minute. Adaugam treptat laptele cu gelatina si mai mixam cateva minute.
In acest moment taiem fructele pentru ornat. Scoatem blatu de la frigider si "tapetam" peretii tavii cu fructe.
In acest moment putem pune crema in tava. O turnam in centru pentru a se duce usor catre margini prinzand astfel fructele fara sa le darame. Dupa ce am pus toata crema miscam usor tava pentru a se aseza crema peste tot. In acest momend punem tortuletul in frigider pentru a se intari pret de 6 ore sau daca aveti rabdare ar trebui sa stea peste noapte.
Pentru glazura, amestecam gelatina cu apa si o lasam 10 minute sa se inmoaie. Intre timp punem fructele pe foc cu zahar si amestecam timp de 5-6 minute. Daca ati folosit fructe congelate, le puneti pe foc cu tot cu siropul ce si l-au lasat dupa dezgetare. In cazul fruclor proaspete, puteti adauga jumatete de ceasca de apa. Cand fructele au fiert, bagati bladerul in ele pentru a le face pasta si lasatile sa se racoresca apoi adaugati gelatina.
Cand jeleul ajunge la temperatura camerei, se pene peste tortul care s-a intarit deja si se baga iar in frigider pret de 2-3 ore sau pana in momentul in care jeleul se intareste foarte bine. De acesta data, eu nu am mai apucat sa fac jeleu asa ca am adaugat gem/marmelada de capsune.
Pentru a taia cat mai usor, folositi un cutit pe care l-ati tinut 20 secunde in apa fierbinte.
Pofta buna!
A doua incercare cu mascarpone