Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu Parfumul Vietii!: 2014

Placinta de mere cu foaie frageda

Aveam o pofta teribila de placinta cu mere. Dar as fi vrut una ca cele pe care le mancam in copilarie. Cum foile din comert nu-mi plac, m-am hotarat sa fac eu o foaie frageda. Am avut ceva emotii dar mi-am luat inima in dinti si m-am apucat de treaba.
Am luat 2 kg mere pe care le-am curatat de coaja si le-am dat prin razatoarea mica. Am pus 6 linguri de zahar (cantitatea o puneti in functie de cat de dulce mancati si de cat dulci/acre sunt merele). Am pus un plic de zahar vanilat si putina esenta de vanilie si cca. o lingura rasa de scortisoara.  Anii trecuti puneam si nuci maruntite dar acum nu am avut asa ca merge si fara.
Acest amestec il puneti intr-un vas pe foc, la foc mediu si le caliti pana ce scade din zeama.
Am orit focul si am lasat compozitia sa se raceasca.
Intre timp, intr-un vas am pus 150 ml ulei, 150 ml apa, un plic praf de cot, un praf sare, 400 grame faina (eu am pus si un zahar vanilat si putina esenta de rom si probabil puteti pune si putin zahar).
Am framantat timp de cateva minute pana ce aluatul a devenit omogen, ca o plastelina moale. Nu necesita lasatul la dospit/ sau sa se odihneasca cum se mai spune.
Acest aluat l-am impartit in doua parti egale. Am presarat faina pe masa si am intins prima foaie. Ca sa fie cat tava de mare, foaia a iesit foarte subtire. Am pus prima foaie in tava si am acoperit-o cu un strat subtire de pesmet.
Peste acest strat am us compozitia de mere calite, le-am intins uniform, apoi m-am apucat de intins si foaia a-2-a. Am pus-o in tava peste compozitie, apoi cu ajutorul unei furculite cu dintii subtiri am intepat aluatul din loc in loc. Poate fi folosita si o scobitoare sau alta ustensila ascutita.

Am pus placinta in cuptorul incalzit in prealabil si am lasat-o aproximativ 40 min la foc mediu. Cand a fost gata, am scos-o din cuptor, am pulverizat putina apa pe ea si am acoperit-o cu un prsop gros. Am lasat-o sa se raceasca asa apoi am taiat-o. In loc sa o stropiti, puteti sa o acoperiti cu un prosop umed.

La final foaia are undeva la 6mm grosime si se pastreaza frageda si cateva zile. La mine a fost devorata pe masura ce o taiam asa ca am apucat sa salvez doar doua bucatele pentru poza finala.

Sa aveti pofta!
Pentru ca iarna si-a intrat in drepturi, am crosetat si un fular din acril sa incalzeasca gatul si nasul. 
Sa ne bucuram de zapada!
Cod F1

Pret 65 lei


Caciulita Cavaler potrivita pentru vremea rece. Mascuta ei este potrivita pentru a tine aerul rece departe de nas si gura.
Este lucrata cu fir gros de acril.

Cod C9
Pret 60 lei






Shake cu banane si scortisoara sau bautura minune


Nu o sa mai intru in detalii aici despre proprietatiile benefiice pe care le au bananele si scortisoara pentru organismul nostru. Astfel de informatii se gasesc peste tot pe internet. Va pot spune insa, ca un pahar de lapte cu o banana si o lingurita de scortioara formeaza o bautura minunata.
Aceste trei ingrediente se amesteca in blender. Sau se paseaza bananele cu mixerul sau prin orice modalitate doriti apoi le amestecati cu laptele si scortisoara. Nu este nevoie de nici un adaos de indulcitor, desi daca doriti puteti adauga putina miere.
Rezultatul:
Un singur lucru mai vreau sa specific, daca faceti ca mine, anume daca mixati toate ingredientele cu mixerul, laptele va deveni spuma, nu va avea consistenta shake-ului, dar este bun si asa.
Pofta buna!
Aceasta rochita este crosetata cu fir subtire compus din 40% lana si 60% acril si este potrivita pentru zilele reci.
Cod: R3





Cod S4
Acest bolero este facut din acryl 100% dar poate fi facut si din alt material. Modelul initial era ca o vesta, fara maneci dar eu l-am adaptat si i-am pus si maneci.



Cod E12
Acest model l-am lucrat din acril sa poata fi folosit pe post de fular, dar poate fi lucrat si din alt material ca sa iasa esarfa.
Pret 50 lei



Cod A2
Acest colier este crosetat in intregime din bumbac degrade.

Pret: 15 lei


Cod A3

Cerceii au tortitele din argint marcat 925. Pretul setului este de 30 lei dar pot fi vandute si individual (15 lei colierul, 15 lei cerceii). Fluturasii sunt crosetati si au aproximativ 2 cm.
Paturica crosetata ce va incalzi o mica printesa in zilele reci. Este crosetata cu fir gros de acryl 100% si are dimensiunea de 90/90 cm.

Cod: P1
Pret 115 lei

Salata de ardei copti

Am cumparat cativa ardei grasi (ideal ar fi sa fie cat mai carnosi si mai drepti pentru a se coace si curata mai usor). Am pus o tabla pe foc (poate fi si o tava, o tigaie sau ce aveti la indemana), am asteptat sa se incinga apoi am pus ardeii, la foc mediu, si i-am lasat sa se coaca.

Dupa ce s-au copt pe toate partile, i-am luat de pe foc si i-am pus intr-un vas (castron), am pus sare pe ei si i-am acoperit lasandu-i sa se raceasca. Poate fi folosita sare mare sau fina, nu are importanta. Ii face sa transpire si sa se curete mai usor.
Dupa ce s-au racit, i-am curatat de coaja apoi i-am curatat de pe cotor si i-am facut fasii. Pot fi lasati si asa intregi pe cotor.
Ardeii curatati i-am pus intr-un vas in care am pus apa cat sa-i acopere, apoi sare si otet dupa gust. Unele persoane mai pun si usturoi pisat. Este gustos si asa dar deja aveam dovlecei panne cu mujdei.
Acestia pot fi mancati ca salata (garnitura) dar pot fi mancatisi simpli. Eu am mancat si la omleta si la salata de vinete.

Pofta buna!
Cod A2

Acesta este un colier crosetat din fir de bumbac.

Gem de visine


Am cumparat cam 5kg 300g de visine carora le-am scos samburii.  Pentru ca noi folosim gemul mai mult pentru clatite, am vrut sa iasa pasta asa ca am maruntit visinile cu masina de tocat (se poate si cu blenderul sau orice alta metoda va trece prin minte sau puteti sa le lasati jumatati).. Intr-o cratita am pus visinile maruntite, 2 kg zahar, zeama de la 1/2 lamaie (optional), zahar vanilat si esenta de vanilie (optionale). Le-am amestecat bine apoi le-am pus la foc mic amestecand des sa nu se lipeasca.

Se tine cateva ore pe foc (daca nu aveti timp, puteti la un moment dat sa oprit focul si sa continuati fierberea a doua zi.. eu asa am facut).
Am lasat sa fiarba pana ce a mai scazut din zeama, apoi am luat putina zeama, am pus-o pe o farfurie, am lasat-o sa se raceasca apoi am inclinat farfuria sa vad densitatea (trebuie sa se scurga incet).
Am oprit focul si asa fierbinte cum era compozitia, am pus-o in borcane pe care le-am inchis imediat si le-am lasat sa se raceasca treptat. Nu am mai bagat borcanele la bain-marine pentru ca in maxim 2 ani le consum si nu mi s-a intamplat niciodata sa faca floare. Nu folosesc nici conservanti. Zaharul si faptul ca pun compozitia fierbinte in borcan, le ajuta sa se "sterilizeze". Important este sa fie capacele bune si sa fie inchise etans si strans ca sa nu poata intra aer, iar gemul sa fie fiert suficient.

Pofta buna!

Tuslama

Imi era o pofta teribila de tuslama, iar pentru ca sotul meu nu mancase niciodata, am dat fuga la cumparaturi. Am cumparat o punga de burta prefiarta, feliata (se poate face si cu burta.. sa-i spun normala.. dar dureaza mult curatatul, fiertul..)
Am pus burta intr-un vas la fiert, alaturi de un morcov taiat, o ceapa taiata in doua, pastarnac tocat, telina (radacina) tocata, 3 catei de usturoi, o foaie de dafin si sare.


Cat a fiert burta, separat, in vasul in care urma sa pregatescu tuslamaua, am prisat cativa catei de usturoi cu sare, apoi am adaugat putin ulei si otet.

  Cand burta a fost gata, am scos-o din vasul in care a fiert, am lasat-o putin la racit (ca sa o pot manevra) apoi am taiat-o fasi mai mici (unele fasi erau exagerat de lungi) si am pus-o in castronul in care era amestecul de usturoi pisat cu otet si ulei.

  Peste acest amestec am pus smantana. Daca este prea gros, se poate adauga putina zeama in care a fiert burta sau, daca ati apucat sa o aruncati, se poate pune si apa.  Binenteles, smantana poate fi inlocuita cu iaurt.
Cand fierbeti burta, nu este o tragedie daca nu aveti toate legumele, sau daca preferati sa nu puneti dafin, sau preferati sa adaugati ceva ce nu am pus eu... esential este sa aiba un gust cat mai bun.

P.S.: Cand eram mica, parintii mei obisnuiau sa-mi faca tuslama atunci cand faceau ciorba de burta. Cand ciorba de burta era aproape gata, inainte de a pune smantana, opreau putina burta separat si-mi faceau mie tuslama.

Pofta buna!

Socata

Mi-am amintit de gustul copilariei si pentru ca Cod S3 nu mai facuse de ceva ani, m-am gandit sa-i fac si fiicei mele. 
La un borcan de 10 litri am spalat si pus 10-15 flori, 2 lamai feliate si zeama de la inca o lamaie si 1kg zahar.



Am acoperi-o si am pus-o la soare amestecand in ea zilnic. Teoretic se tine cam 14 zile dar daca este foarte cald se face mai repede, asa ca e bine sa o gustati din timp in timp.
P.S.: Sunt persoane care pun drojdie sau fierb apa pentru a se face in cateva zile.

Sa aveti pofta!
Cod S3 
Acest poncho a fost lucrat cu fir 40% lana si 60% acryl, este potrivita pentru zilele reci de toamna si primavara dar poate fi lucrata si din alt material pentru a putea fi folosita si diminetile racoroase de vara.






Cod: S2 
Acest sal este lucrat cu fir 100% acril si este potrivit pentru diminetile si serile racoroase.